Smartphones, de smartaste telefonerna

 

Smartphones” är telefoner som är ett mellanting mellan en vanlig mobiltelefon och en handdator eller liten dator. De kallas ofta också pekskärmsmobiler eller smarttelefoner. Jämfört med vanliga telefoner så kan smartphones göra så mycket mer än att bara användas för att ringa, ta emot meddelanden eller skicka SMS. Skillnaden emellan vanliga mobiltelefoner och smartphones är att smartphones har ett tangentbord som antingen är simulerat på bildskärmen (då kallad pekskärm) som du kan trycka på för att skriva eller har ett fysiskt tangentbord, ofta ett som glider ut under eller på sidan av skärmen och låter dig mata in text. Smartphones med ett tangentbord på skärmen har en pekskärm som reagerar när du trycker på olika delar av skärmen.

Smartphones tillverkas av ett flertal olika företag som exempelvis Nokia christmas-1104508_1920eller HTC och finns med olika operativsystem. Gemensamt för de flesta av dem är att de kan ansluta till Internet via 3G eller Wi-Fi och låter dig ladda ner applikationer som ofta kallas appar för att kunna utföra ytterligare funktioner som kan låta smartphones simulera andra tekniska enheter, till exempelvis en mp3-spelare, kamera eller en videokamera. Från början kom smartphones med flera funktioner inkluderade men har på senare tid rört sig mer mot smartphones som har få funktioner när du köper den men massvis med applikationer tillgängliga för varierande priser att ladda ner för att utöka vad telefonen kan göra.

mobile-phone-1419275_1920

Smartphones med pekskärmar låter dig inte bara använda skärmen för att mata in text utan används också för att spela spel eller använda flera applikationer med hjälp av den. För att kunna zooma in eller ut när du visar sidor och material från Internet har de flesta en multi-peks funktion (genom att dra ihop eller isär fingrarna på skärmen så ändrar du zoomen). Detta underlättar för att visa större sidor på de annars ganska små skärmarna. De flesta smartphones kan ladda ner applikationer för sociala medier som Facebook eller Twitter, så att du kan ladda upp bilder, videor och text utan att behöva använda din dator, vilket har gjort dem till ett av de mest använda medier för social kommunikation.